Kamisaka Sekka Plakater

Viser alle 12 resultater

Viser alle 12 resultater

Naive og legende billeder

De smukke plakater med motiver af Kamisaka Sekka har et helt særligt udtryk. En naiv streg, der tegner et univers som består af scener med blomster, planter, dyr og ting, og ind imellem også skildringer af personer. Sekka er især kendt for at være en af dem der fornyede Rinpa traditionen i Japan. Han skabte billeder baseret på naturmotiver og historiske scener og fortællinger med rod i den japanske kultur.

Japan møder vestlig kultur

Da Japan åbnede sig mod Vesten i midten af 1800-tallet betød det, at interessen for traditionel japansk kunst og kultur blev overskygget af det nye, der kom udefra. De klassiske kunstform gled i baggrunden og den stil og håndværkstradition der var opbygget over århundreder, var ved at blive glemt. For at imødekomme interessen for vestlig kultur og bevare det traditionsrige håndværk, fik japanske kunstnere mulighed for at rejse til Vesten og hente inspiration. Hensigten var, at de ved at opleve den moderne verden og nye metoder kunne vende hjem og integrere den nye viden med de gamle traditioner.

Kunst-fornyeren Sekka

En af dem, der fik lov at rejse ud, var Kamisaka Sekka. Han var født ind i en Samurai-familie og hans talent for kunst blev anerkendt i en tidlig alder. Som 16-årig begyndte han at studere under Zuigen Sunki og senere Kokei Kishi, der oplærte ham som designer. I 1901 blev Sekka sendt til Glasgow, hvor han oplevede Art Nouvea på sit højeste. Det var en stil der var kraftigt inspireret af japansk kunst og han lod sig fascinere af den måde, de japanske designelementer var blevet omsat til kunst og objekter, som tiltalte europæerne.

Dekoration og tradition

Da Kamisaka Sekka vendte tilbage til Japan, var han opsat på at bruge sin indsigt til at skabe dekorative værker med rod i den Japanske tradition – tilsat vestlig smag. Han valgte at bruge Rinpa-skolen som sit udgangspunkt, da der her var etableret en stil og et motiv-univers, som var farverigt og dekorativt. På den baggrund lykkedes det ham at skabe sin egen billedverden, som er legende og naiv i sit udtryk og samtidig favner den historie, den er rundet af.

Sekka var både designer og kunstner og er særligt kendt for sine træsnit. De mest populære kommer fra samlingen Momoyogusa, som er billeder af landskaber, dyr, planter og blomster, med enkelte mennesker iblandt. Mange af hans værker er bevaret i dag og findes på museer verden over.