Japanske plakater

Viser 1–16 af 89 resultater

Viser 1–16 af 89 resultater

I Japansk kunst er der en lang og stolt tradition for at frembringe ypperlige værker med stor håndværksmæssig finesse. Vi er særligt glade for japanske plakater med træsnit fra Taisho perioden og Shin-Hanga bevægelsen, der havde som mål at forny de traditionelle japanske kunsttryk.

Billederne fra Shin-hanga bevægelsen tilhører typisk Ukiyo-e genren – billeder af hverdagslivet.  Motiverne kan være smukke kvinder, landskaber, blomster og dyr og der findes flere undergenrer med hver deres navn og kendetegn.

Ukiyo-e kan oversættes til billeder af den flydende verden. Den verden, der refereres til, er ofte en verden af fornøjelser og hverdagsglæder. Et flygtigt univers, hvor kunsten fanger øjeblikkets særlige skønhed og sætter fokus på de ting der gør livet dejligt.

Kacho-e, som særligt handler om billeder af blomster og fugle, er en populær kategori med mange smukke billeder. En af favoritterne indenfor genren er Ohara Koson, der har en genkendelig stil som virker moderne og tidløs, selvom hans billeder er fra begyndelsen af det tyvende århundrede.

De originale japanske træsnit var populære og fik stor udbredelse fra 1600-tallet og frem. I slutningen af 1800-tallet og begyndelsen af det tyvende århundrede blev kunsten også en eksportvare og en del af de store træsnit-mestre oplevede, at deres værker solgte godt i USA og Europa.

Perioden i slutning af det 19. århundrede bød på stor fornyelse – Der opstod det, der kendes som Shin-hanga bevægelsen, hvor de traditionelle kunstformer blev revitaliseret. Shin hanga står for “nye tryk”  og de dygtige kunstnere og designere tog de gamle kunsthåndværk til sig og skabte et moderne udtryk. Sammen med fremsynede trykkere og forlæggere, stod de bag et internationalt eksporteventyr, som blev verdensomspændende og gav kunstnerne nye muligheder. Blandt andet kunne de rejse ud i verden og studere. Mange af de originale træsnit handles i dag til høje priser og findes på anerkendte kunstmuseer verden over.

Eksporten af de japanske kunstneres arbejde satte også sine spor i den europæisk kunstverden, hvor der ses tydelige referencer i jugendstilen og ekspressionismen. Tendensen kaldes Japonisme og berømte kunstnere som van Gogh, Degas, Monet og Gauguin har alle ladet sig inspirere af Japan i både motivvalg, farver og stil.

Plakater med arbejder af de gamle japanske mestre oplever en fornyet popularitet og dem du finder i webshoppen er nogle af vores favoritter. Det er vintage motiver fra kacho-e mesteren Ohara Koson, grafiske landskaber af Watanabe Seitei og plakater med billeder af smukke kvinder af blandt andre Hashiguchi Goyō.