Træsnit plakater

Viser 1–16 af 90 resultater

Viser 1–16 af 90 resultater

Plakater med træsnit, som er en gammel teknik til reproduktion af tekst og billeder. Teknikken går forud for Gutenbergs blytryk og minder om den metode der anvendes til linoleumssnit. Ved træsnit skæres motivet ud i en blok af træ, som påføres farve, der trykkes på papir eller stof. De steder, hvor træet ikke er skåret væk, er dem der bliver trykt, så man arbejder med en negativ form i træet. Det fungerer på samme måde som ved et gammeldags gummistempel.

Teknikken med at trykke efter motiver som er skåret ud i træ kan spores tilbage til det kinesiske Han dynasti, hvor de første kendte træsnit tryk af blomster på silke, menes at stamme fra år 220 eller tidligere. Metoden blev udbredt og raffineret i Asien længe før den kom til Europa, hvor de første træsnit tryk er fra 1400-tallet.

I Japan opstod der op gennem 1600-tallet en kunstnerisk retning kaldet Ukiyo-e, hvor tryk efter træblokke var det primære medie. De plakater med japanske træsnit du kan købe i vores shop, er aflæggere af denne retning. De ældste eksempler vi har i butikken, er plakaterne med de fantastiske motiver af Itō Jakuchū, som er udført i midten af 1700-tallet.