Træsnit plakater

Viser 1–16 af 114 resultater

Viser 1–16 af 114 resultater

Her kan du finde Aruhanas udvalg af Japanske træsnit og plakater med træsnit,  der er en gammel teknik til reproduktion af tekst og billeder. Teknikken går forud for Gutenbergs blytryk og minder meget om den metode der også anvendes til linoleumssnit.

Ved træsnit skæres motivet til billedet ud i en blok af træ. Derefter påføres der farve på træblokken, som så overføres til papir eller stof. De steder, hvor træet ikke er skåret væk, er dem der bliver trykt, så man arbejder med en negativ form i træet. Det fungerer på samme måde som ved et gammeldags gummistempel. I de japanske træsnit bruges der ofte flere farver og lag af farver, så der skal mange forskellige blokke og trykgange til for at fremstille et enkelt færdigt billede.

Træsnit teknikkens historie

Teknikken med at trykke efter motiver som er skåret ud i træ kan spores tilbage til det kinesiske Han dynasti. De allerførste kendte træsnit tryk er af blomster på silke, og de menes at stamme fra år 220 eller tidligere. Metoden med at snitte i træblokke for at bruge dem til tryk blev udbredt og raffineret i Asien længe før den kom til Europa, hvor de første træsnit tryk er fra 1400-tallet.

I Japan opstod der op gennem 1600-tallet en kunstnerisk retning kaldet Ukiyo-e, hvor tryk efter træblokke var det primære medie. De plakater med japanske træsnit du kan købe hos Aruhana tilhører denne tradition, som blev forædlet af japanske kunsthåndværkere gennem årene. De ældste eksempler du kan finde på plakaterne hos Aruhana er bilelderne med de fantastiske motiver af Itō Jakuchū, som er udført i midten af 1700-tallet.

Den Japanske træsnit-renaissance

Træsnit teknikken er aldrig uddød i Japan, og den havde en stor opblomstring i forbindelse med Shin-Hanga bevægelsen. Det var en kunstnerisk retning der bragte de traditionelle håndværksteknikker tilbage i på dagsordenen i begyndelsen af det 20. århundrede og gjorde de japanske træsnit til en kommerciel succes. Mange af træsnittene fra den periode er blandt de mest populære i dag.