
Japandi er en blanding af japansk minimalisme og skandinavisk funktionalitet. Det er en indretningsstil hvor der bruges naturlige materialer som træ, siv, hør og bambus i et enkelt og ærligt udtryk. Navnet er en sammentrækning af japansk og skandinavisk og de to stiluniverser har meget til fælles.
Som dansker kan det være svært at få øje på, hvad der er særligt ved Japandi. Vi er vant til den enkle skandinaviske stil og det nye ved Japandi er det japanske islæt, som kommer ind i form af bambus, sivmåtter og papirlamper og dekorative elementer som træsnit og keramik.
Japandi Farvetrends
Den japanske indflydelse på boligindretningen giver os ikke kun lyse træsorter og naturlige materialer. Den åbner også op for en farveskala, som lægger nye toner til det kølige skandinaviske univers.

Grundtonen er neutral og dæmpet. Hvide og grå nuancer får nu selskab af dybere toner af blandt andet grøn, blå og okker. Der bliver pustet mere liv ind i det lidt ferske look, som har fyldt meget de seneste år. Det er ikke helt farvel til den trist-elegante beige, men store grønne planter og farverig japansk kunst og tilbehør er med til at løfte stemningen.
Multifunktions-hjem
I den klassiske japanske bolig er der ikke de samme definitioner af rummenes anvendelse som vi er vant til. Her kan et rum have flere funktioner. Køkken, bad, toilet og entre er faste definerede rum, mens resten af hjemmets areal kan bruges efter behov. Det er et ”living space” og møbler og indretning findes frem når det skal bruges. Man sidder lavt, der er tatami måtter på gulvet og der skabes nye rum med flytbare vægge og skærme.

Bæredygtig indretning
Japandi er ikke en mere-er-bedre trend. Snarere handler det om at det vi omgiver og indretter os med har en kvalitet, som gør det holdbart – også når den næste trend skyller igennem.
Din indretning skal give dig ro og hjælpe dig ned i tempo. Materialerne og udtrykket i japandi baserer sig på en enkel og ren æstetik, hvor naturlige materialer og ypperligt kunsthåndværk forenes. Det er en bevægelse mod et enklere udtryk og en sans for forfinelse gennem forenkling og omtanke.
Japandi er populært af flere årsager: Vi vil gerne have varme og farve ind i vores hjem og stilen har en æstetik som taler til mange danskere. Farverne er neutrale og rolige men med stærke accenter, som giver et subtilt modspil til den dæmpede stil.

Der er fokus på smukt håndværk og kvalitet og bæredygtighed er et væsentligt element. De naturlige materialer og de enkle designs giver stilen en længere holdbarhed og selv når japandi bølgen engang flader ud, er de møbler og genstande, der knytter sig til stilen langtidsholdbare.
Jadansk Design
Det er ikke første gang en japansk bølge rammer Europa. I slutningen af 1800tallet opstod det man kalder ”japonismen” i europæisk kunst. Store kunstnere som Monet og van Gogh lod sig inspirere af den stil og motivverden, de fandt på japanske træsnit. Op gennem 1900-tallet var japansk og asiatisk arkitektur og æstetik også en væsentlig inspirationskilde for mange designere og arkitekter. Både i Danmark og resten af verden.
Dansk og japansk æstetik har mange fællestræk og det er svært at forestille sig hvad dansk design og arkitektur ville være uden en asiatisk indflydelse. Da Hans J. Wegner designede sin kinastol i 1944 var det med inspiration i kinesisk stoledesign fra det 17. århundrede. Linjerne og ideerne fra den stol er ført videre i mange af hans senere møbler, der i dag betragtes som klassikere indenfor dansk design.
I 50’erne tog arkitekter som Jørn Utzon og Vilhelm Wohlert på studietur til Californien og besøgte de berømte case study houses. Studiehusene låner ideer fra traditionelt japansk byggeri i forhold til planløsning og indretning. Eames og Saarinens Case Study House No. 9 fra 1950 har multianvendelige rum med vægge, der kan skydes til side og peger på sin inspiration med tatami-måtter på gulvet og en flydende overgang mellem ude og inde.

De moderne japansk-amerikanske huse var en stor inspiration for Utzon og hans samtidige kolleger, som tog ideerne med hjem. Senere arkitekter som Friis & Moltke er også eksponenter for japansk indflydelse på dansk arkitektur.
Open-plan living, gårdhavehuse og huse med store vægpartier som åbnes mod naturen og omgivelserne er nogle af de gaver, vi har fået ved at lære af Japan.
Zen + hygge + æstetik = Japandi
I japandi indretningen må møblerne gerne være lave. En lav flydesofa og et lavt sofabord er et sted at starte. Brug tørrede græsser som dekoration og hold hjemmet ryddeligt med lyse flettede kurve til opbevaring. Begræns din tendens til nips, hold det simpelt, organiser det du har og overvej, om noget af det dimsede, som har det med at hobe sig op, skal have nyt liv i et andet hjem.
Der er nu ingen grund til at skære benene af dit sofabord, for at gøre stilen mere japansk. Det gode ved japandi er, at du ikke behøver at skifte alt ud, for at fange bølgen.
Dansk design rummer allerede en god bid af Japan og du kan tilføre elementer, der understreger den. Det kan være en lækker rispapirlampe, som Isamu Noguchis Akari lamper eller en af Jaime Hayons moderne Formakami lamper, som laves af den danske designvirksomhed &tradition.

Japandi style indretning:
Et par smukke japanske træsnit over sofaen, en høj keramikvase eller flaske med tørrede græsser, oprydning og ”de-cluttering” er en nem måde, at byde japandi stilen indenfor. Det handler om at skabe ro og en afslappet stemning, hvor æstetik, zen og hygge trives side om side.
Japandi tjeklisten – skab selv stilen:
Her er en hurtig liste over designelementer der gør din bolig mere Japandi
- Lyst træ og lyse farver med stærke accenter
- Sivmåtter, stråkurve og tørrede græsser som dekoration
- Rispapirlamper
- Lave møbler og Skandinaviske designklassikere
- Japanske træsnit og Japonisme-kunst (Monet, Manet, van Gogh, Degas, Renoir, Gauguin, Klimt)
- Store grønne planter med store blade
- Zen-stemning/zen buddhisme