Reijer Stolk plakater

Viser alle 11 resultater

Viser alle 11 resultater

Plakater af Reijer Stolk (Reyer Stolk), som var en Javanesisk født maler, skulptør, grafisk designer, batikkunstner og opfinder. Han voksede op i Holland og studerede på kunstakademiet i Haarlem. Han modtag undervisning af blandt andre Samuel Jessurun de Mesquita og var skolekammerat med M.C. Escher. En del af hans tidlige arbejder viser tydeligt slægtskab med Mesquitas træsnit, men over årene udviklede han sin egen distinkte stil.

I 1930 rejste han til Guldkysten og Nigeria på en to-måneders studietur. Han var udsendt af Ankersmit Tekstilfabrik (Vlisco) og målet var at finde designinspiration til nye tekstilmønstre til fabrikken. Stolk arbejdede med voksbatik og de mønstre han designede for Vlisco var til det Vest- og Centralafrikanske marked.

Rejsen fik stor betydning for hans arbejde. Inspirationen han fandt ses i den måde, han bruger farver og dekorative elementer. I batikmønstre er der en begrænset palette og afgrænsede flader, og det samme gælder for træsnit. Hans brug af monokrome farveflader med fine detaljer placerer hans arbejde i et helt unikt univers.

Stolk udstillede sjældent i sin samtid. Han udførte enkelte offentlige udsmykninger, men hans oeuvre er forholdsvis ukendt. Blandt hans mest skattede arbejder er trykkene med buddhahovedet, der findes i en lys og en mørk version.

Plakaterne med hans anatomiske træsnit, der udkom i bogform året efter hans død, viser kroppens muskelopbygning, befriet for hudfarve og overflade. Det universelle menneske som krop og ånd.