Kitsunebi ved enoki-træet (Fox-fires) – Hiroshige plakat

Kitsunebi ved enoki-træet (Fox-fires) - Hiroshige plakat

De myteomspundne kitsune ræve samler sig under enoki-træet en nytårsaften på plakaten af Hiroshige. Ud for hver ræv danser en lysende flamme, som i Japanske sagn kendes som Kitsunebi. Et lysfænomen med mystiske flammer, som pludselig dukker op i tusmørket.

I Oji-området ved Tokyo stod der engang et stort enoki-træ og det er det, der er afbildet på Hiroshiges værk. Det siges, at det var under netop dette træ at rævene fra hele Kanto-regionen mødtes hvert nytår. Her iførte de sig uniformer og organiserede deres rangorden, inden de drog afsted for at besøge paladset ved Oji Inari. For hver kitsune-ræv ved træet, er der en atmosfærisk lysende flamme.  Bønder fra området brugte Kitsunebi-fænomenet til at tage varsler. Mængden af kitsune-bi kunne bruges til at aflæse hvordan næste års høst ville blive. Jo flere ræve, desto bedre en høst.

Plakatens motiv er fra Hiroshiges serie ”Et hundrede berømte udsigter over Edo” som udkom fra 1856-1859. Billedserien fik stor popularitet og udbredelse og træsnit-trykkene blev udgivet i utallige eksemplarer. De tilhører Ukiyo-e genren og udover billedet med de mystiske ræve rummer serien også skildringer af templer, parker, broer, floder og naturområder.

Kvalitet

Plakaten er fremstillet af kraftigt FSC-certificeret papir i en lækker mat kvalitet. Den er trykt med miljøvenlig vandbaseret blæk med en høj farvetæthed. En Premium plakat med smuk farvegengivelse, lang holdbarhed og en lækker finish.

Detaljer

  • Kunstner: Utagawa Hiroshige
  • Originalt Medie: Japansk Træsnit
  • År: 1857
  • Kilde: Meisho Edo hyakkei - One Hundred Famous Views of Edo
  • Kvalitet: FSC-certificeret mat papir