Ukiyo-e plakater

Viser 1–16 af 49 resultater

Viser 1–16 af 49 resultater

Plakater med Ukiyo-e motiver, som er en genre indenfor japansk kunst. Genren blomstrede op fra det 17. århundrede og helt ind i det 20. århundrede, hvor den blev revitaliseret af shin-hanga bevægelsen.

Hverdagslivets kunst

Traditonel ukiyo-e er billeder af hverdagslivet i alle dets afskygninger. Det er et motivunivers indenfor Japansk kunst og træsnit, som afbilder smukke kvinder, skuespillere, sumo-brydere, landskaber, erotik, natur og blomster og dyr.

Ukiyo-e oversættes til billeder af den flydende verden og den verden, der refereres til, er ofte en verden af fornøjelser. Et flygtigt univers, hvor kunsten fanger øjeblikkets særlige skønhed.

Der er en lille skov af undergenrer til Ukiyo-e og den mest kendte er kacho-é, der har billeder af blomster og fugle som hovedmotiv.

Smukke kvinder

De første ukiyo-e værker stammer tilbage fra sidste halvdel af 1600-tallet, og var monokrome malerier og træsnit af smukke kvinder. Farvetrykkene er kommet til senere, hvor teknikken også er forfinet.

De fleste ukiyo-e kunstnere arbejdede med træsnit, hvor træblokkene blev skåret ud i hånden og trykt på håndlavet papir. Traditionelt har arbejdet med at skabe træsnit været delt mellem kunsthåndværkere som snittede blokkene, trykkere, der stod for printet og forlæggere, der distribuerede værkerne. Kunstneren bag har haft en designerrolle. Det er først senere under shin-hanga bevægelsen at der opstår en trend, hvor kunstneren selv står for alle dele af træsnit-produktionen.

Fra japansk hverdagsliv til europæisk impressionisme

Ukiyo-e og træsnit kunst udgjorde en central del af det grundlag, der dannede den vestlige verdens opfattelse af Japansk kunst sidst i det 19. århundrede. Japonisme blev en trend og påvirkningen fra japanske kunstnere som Hiroshige og Hokusai ses i værker af blandt andre Monet, Degas og Gauguin. Van Gogh lod sig også inspirere af de japanske træsnit og brugte værker af Hiroshige som forlæg til sine egen malerier.

De plakater med ukiyo-e du kan købe her er primært fra shin-hanga perioden.