Okikus genfærd (The Plate Mansion) – Hokusai plakat

Okikus genfærd (The Plate Mansion) - Hokusai plakat

Hokusais billede af Okikus genfærd, der stiger op af brønden, er en illustration af en gammel japansk spøgelseshistorie. Fortællingen findes i mange versioner, der alle er ganske grusomme. Den kendes blandt andet som Bancho Sarayashiki, historien om tallerken-palæet, og en af dem lyder sådan her:

Okiku og de ti tallerkner – The Plate Mansion

I Ushigome området lå der et stort hus, Yoshida Palæet, som var bygget på grunden og ruinerne af det, der engang var Lady Sen’s palads. Her boede samuraien Aoyama Harima med sin kone. I huset var ansat en ung og smuk pige ved navn Okiku. Hun var tjenestepige og havde ansvaret for familien dyrebare porcelæn. Det var arvestykker som tilhørte Aoyama klanen. Porcelænssamlingen talte blandt andet 10 kostbare koreanske tallerkner, og en januardag i 1653 skete det, der ikke måtte ske: Okiku tabte en af de smukke tallerkner, der gik i tusind stykker.

Fruen i huset var gravid, og nu var et af de vigtige arvestykker gået tabt. Hun blev rasende! Hun mente at Okiku skulle straffes, så hun kunne lære at passe bedre på. Når nu hun havde smadret en ud af ti tallerkner, ville det være rimeligt at skære en af hendes ti fingre af. Det blev besluttet, at det skulle være langfingeren på hendes højre hånd.  Indtil straffen kunne udføres, kunne hun passende blive bundet og lukket inde i palæets kælder. Og som sagt så gjort.

Den stakkels Okiku blev spærret inde. Fuld af anger og rædsel befandt hun sig nu i kælderens mørke dyb, mens hun ventede på sin grumme skæbne. Hun måtte ud! I nattens mulm og mørke fik hun sig vristet fri af sine bånd og fandt en vej ud i palæets store have. I et hjørne af haven var der en gammel brønd. I al sin fortvivlelse over hvad der ventede hende, kastede Okiku sig brønden og druknede.

Samme nat som Okiku undslap sin skæbne, nedkom Harimas kone med parrets første barn. En smuk mørkøjet søn, som var netop den arving, de havde ønsket sig. Men vent! Der var noget, som var ganske galt med den lille nyfødte. På hans ene hånd havde han kun fire fingre. Langfingeren manglede på højre hånd, og der var kun en lille stump i stedet for en finger.

Om aftenen efter fødslen begyndte man at høre en kvindestemme ved brønden i haven. Den talte ”1, 2, 3…”. Snart hørtes stemmen som et ekko i alle palæets rum. ”4, 5, 6..”. Der var ingen fred for stemmen og alle var rædselsslagne. Stemmen blev ved. ”7, 8, 9…”. ”9”, ”9”. Okikus genfærd var steget op af brønden. Nu talte hun tallerkner.

Kvalitet

Plakaten er fremstillet af kraftigt FSC-certificeret papir i en lækker mat kvalitet. Den er trykt med miljøvenlig vandbaseret blæk med en høj farvetæthed. En Premium plakat med smuk farvegengivelse, lang holdbarhed og en lækker finish.

Detaljer

  • Kunstner: Katsushika Hokusai
  • Originalt Medie: Japansk Træsnit
  • År: 1831
  • Kilde: Hyaku Monogatari - One hundred ghost stories
  • Kvalitet: FSC-certificeret mat papir