Den store bølge – Japansk Træsnit Plakat – Hokusai

Ryd
Levering 1-3 hverdage.
Gratis fragt ved køb over 399.-

Den store bølge - Japansk Træsnit Plakat - Hokusai

Den store bølge ved Kanagawa er en af de mest berømte japanske træsnit plakater. Det er det billede mange tænker på, når du siger Japansk kunst. Det originale tryk af Katsushika Hokusai udkom første gang i Japan i 1831 med titlen Kanagawa oki nami ura – Under en bølge ud for Kanagawa.

På billedet kæmper en flok fiskere med bølgerne på havet mens Fuji bjerget skimtes i baggrunden. Skumsprøjtene har næsten form som kløer der vil fange bådene og det er tydeligt, at det er et stort drama der udspiller sig. En kamp med elementerne, som ikke bøjer sig for mennesket eller lader sig tæmme af en tilfældig flåde af fiskere.

Træsnit var billige og noget nær hvermandseje da Hokusais tryk udkom første gang – Den store bølge kunne købes for hvad der svarede til prisen på to portioner nudler. Billedet var det første i Hokusais serie med seksogtredve billeder af Fuji-bjerget. Som det første i Japan blev det tryk med Prøjsisk blå – en blæktype der var mere holdbar og ikke falmede, som de blå farver man før havde brugt. Det blev hurtigt et meget populært motiv og der blev trykt adskillige tusinde versioner af det.

Du kan finde flere udgaver af billedet med den store bølge – Både online og på museer verden over.  Også nogle med lidt forskellig farvesætning, hvor for eksempel bådene på havet ikke er farvelagt. Kunsthistorikere kan spore sig frem til hvornår en version af billedet cirka er fra ved at nærstudere detaljerne, men der er ikke ét tryk, der betragtes som den eneste rigtige udgave. Som det går med træsnit blokke til tryk, blev de slidt ved brug og nogle af dem skiftet ud undervejs. Er kanterne slørede og mangler der små dele, som er knækket af træblokken, kan man se at det ikke er blandt de allertidligste udgaver.

På nogle af de sidste tryk der blev lavet efter de originale blokke var bådene lyserøde og himlen tonet mørk brun, måske for at understrege det uvejr, der gav de truende bølger. Motivet er blevet kopieret og genudgivet senere med nye blokke.

Kvalitet

Plakaten er trykt på et kraftigt FSC-certificeret papir i en lækker mat kvalitet. Den er trykt med vandbaseret blæk som har en høj farvetæthed. Det giver giver et klart billede med en god farvegengivelse, lang holdbarhed og en lækker finish.

Detaljer

  • Kunstner: Katsushika Hokusai
  • Originalt Medie: Japansk Træsnit
  • År: 1831
  • Kvalitet: FSC-certificeret mat papir

Du kunne også være interesseret i...