Den store bølge – Hokusai Japansk Plakat

Den store bølge - Hokusai Japansk Plakat

Den store bølge ved Kanagawa af Hokusai er en af de mest berømte japanske træsnit plakater. Det er det første billede mange tænker på, når du sige Japansk kunst. Det originale tryk udkom første gang i Japan i 1831 med titlen Kanagawa oki nami ura – Under en bølge ud for Kanagawa.

På billedet kæmper en flok fiskere med bølgerne på havet mens Fuji bjerget skimtes i baggrunden. Skumsprøjtene har næsten form som kløer der vil fange bådene og det er tydeligt, at det er et stort drama der udspiller sig. En kamp med elementerne, som ikke bøjer sig for mennesket eller lader sig tæmme af en tilfældig flåde af fiskere.

Træsnit var billige og noget nær hvermandseje da Hokusais tryk udkom første gang – Den store bølge kunne købes for hvad der svarede til prisen på to portioner nudler. Billedet var det første i Hokusais serie med seksogtredve billeder af Fuji-bjerget. Som det første i Japan blev det tryk med Prøjsisk blå – en blæktype der var mere holdbar og ikke falmede, som de blå farver man før havde brugt. Det blev hurtigt et meget populært motiv og der er trykt adskillige tusinde versioner af det gennem tiden.

Du kan finde flere udgaver af det klassiske hav-motiv  – Både online og på museer verden over.  Også nogle med lidt forskellig farvesætning, hvor for eksempel bådene på havet ikke er farvelagt. Kunsthistorikere kan spore sig frem til hvornår en version af billedet cirka er fra, ved at nærstudere detaljerne, men der er ikke ét enkelt tryk, der betragtes som den eneste rigtige udgave. Som det går med træsnit blokke til tryk, blev de slidt ved brug . Nogle af dem er blevet skiftet ud undervejs efter slitagen fra de mange prints. Er kanterne slørede og mangler der små dele, som er knækket af træblokken, kan man se at det ikke er blandt de allertidligste udgaver.

Bonus facts: På nogle af de sidste tryk der blev lavet efter de originale blokke, er fiskerbådene lyserøde . Himlen over det oprørte hav er tonet en truende og meget mørk farve, som for at understrege kraften af uvejret over de frådende vandmasser, der holdt fiskernes skæbne i deres magt.

Kvalitet

Plakaten er fremstillet af kraftigt FSC-certificeret papir i en lækker mat kvalitet. Den er trykt med miljøvenlig vandbaseret blæk med en høj farvetæthed. En Premium plakat med smuk farvegengivelse, lang holdbarhed og en lækker finish.

Detaljer

  • Kunstner: Katsushika Hokusai
  • Originalt Medie: Japansk Træsnit
  • År: 1831
  • Kvalitet: FSC-certificeret mat papir

Du skal også lige se her