Helene Schjerfbeck Plakater

Viser alle 4 resultater

Viser alle 4 resultater

Helene Schjerfbeck plakaterne er billeder fra en ener i kunstverdenen. Kvinde, Finne og forud for sin tid. Hun blev født under fattige kår i Helsingfors i 1862 og som kun 11-årig blev hun optaget på den Finske Kunstforenings tegneskole. Hendes kunstneriske uddannelse bragte hende både til Frankrig, England og Italien. Efter endte studier i Paris vendte hun tilbage til Finland, hvor tidens nationalromantiske tendenser hverken faldt i hendes smag eller favør. Hun startede selv som naturalist og skabte historicistiske værker, men udviklede over tiden sin egen karakteristiske stil.

Den franske inspiration

Schjerfbeck var inspireret af de franske impressionister og deres måde at arbejde med lys, flader og farver. På den måde blev hun indirekte påvirket af Japonismen, der lå som æstetisk baggrundstæppe hos mange af hendes inspirationskilder.

Kvindeportrætter

Helene Schjerfbeck malede både traditionelle opstillinger og landskaber, men hun var først og fremmest en dygtig portrætmaler, der på sin helt egen vis formåede at  fange og formidle stemningen hos sine modeller i de modernistiske personskildringer. Portrætmodellerne var som oftest kvinder – Det var blandt andre hendes egen mor, som hun boede sammen med i en årrække. Hun malede også en del selvportrætter, ligesom hun også portrætterede lokale piger og kvindelige arbejdere fra lokalområdet.

Helene Schjerfbecks gennembrud

Blandt hendes mest skattede værker finder du Circuspigen, der var et af de værker der blev udstillet på hendes første soloudstilling i Helsingfors i 1917. Som for mange andre kunstnere, der har stukket ud i deres samtid, er Schjerfbecks største anerkendelse kommet posthumt. Hendes egentlige gennembrud opnåede hun ved en udstilling i Stockholm i 1937 – i en alder af 75 år.