Kvindelige kunstnere

Viser alle 9 resultater

Viser alle 9 resultater

Her finder du et udvalg af plakater med værker af kvindelige kunstnere. Kvinder er generelt underrepræsenterede på museer og samlinger verden over.  Det giver lidt udfordringer i forhold til at finde billeder der viser vidden og viljen hos de kvinder, der gik mod strømmen for at skabe godt kunst.

De usynlige kvinder i kunsten

Der er flere historiske årsager til at kvinder er svære at få øje på i kunsthistorien. Blandt andet har adgangen til uddannelse på lige fod med mænd været stort set ikkeeksisterende de fleste steder. Det har også langt frem i tiden været et brud med samfundets og tidens normer for kvinder at arbejde som kunstnere – med mindre de malede yndige billeder af uskyldige børn og blomster.

Revolutionære og selvstændige kvinder

Selvom en del kvindelige kunstnere formåede at slå igennem i deres samtid, er mange af dem siden glemt igen. En revolutionær kunstner som Liubov Popva, der var en af drivkræfterne i den russiske avantgarde og Suprematist-bevægelsen, er der stort set ingen der kender i dag. Hendes værker fra begyndelsen af det tyvende århundrede var med til at definere et nyt kunstnerisk udtryk, og  et ekko af hendes grafiske arbejder vibrerer stadig hos kunstnere verden over.

En anden ener er Helene Schjerfbeck. Hun blev som 11-årig optaget på den Finske Kunstforenings tegneskole, og startede som naturalist, men udviklede med tiden sin helt egen stil. Hun var inspireret af de franske impressionister og på den måde blev hun indirekte påvirket af Japonismen, der lå som æstetisk baggrundstæppe hos en del af hendes inspirationskilder.

Schjerfbeck malede både opstillinger og landskaber, og var en dygtig portrætmaler, som på sin helt egen vis fangede stemningen i sine modernistiske personskildringer. Modellerne var ofte kvinder – hendes egen mor, som hun boede sammen med, lokale piger og kvindelige arbejdere fra området.